Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) informeerde op 11 november de Tweede Kamer over een nieuwe vorm van financiering van de kinderopvang.
Ook stuurde hij de hoofdlijnenbrief over de uitwerking van het nieuwe financieringsstelsel. In dit blog een toelichting op deze kamerbrief.
Veranderen kinderopvangstelsel
Een toegankelijke kinderopvang is van groot belang voor onze samenleving. Kinderopvang is voor veel ouders een praktische oplossing om werk en kind(eren) te combineren.
Het kabinet heeft een grote opgave om het kinderopvangstelsel te verbeteren, mede naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire. Het huidige financieringsstelsel van de kinderopvang kent fundamentele problemen. Werkende ouders krijgen een onzeker voorschot aan kinderopvangtoeslag om de rekening voor de opvang van hun kinderen te betalen. Momenteel wordt er gewerkt aan een grondige aanpassing van de financiering van de kinderopvang om dit op te lossen. De huidige kinderopvangtoeslag, die uitbetaald wordt aan ouders, zal vervangen worden door een nieuwe vorm van financiering direct aan kinderopvangorganisaties.
"Geen goed plan"
De brancheorganisatie Kinderopvang is verrast dat het kabinet blijft volharden in een plan, waarvan vele (onafhankelijke) deskundigen hebben gezegd dat het geen goed plan is.
De brancheorganisatie vindt het positief dat kinderopvang betaalbaarder en eenvoudiger wordt. Zij kunnen zich niet vinden in de wijze waarop en de snelheid waarmee het kabinet dat doet. Er zijn enorme personeelstekorten in de kinderopvang. De vraag naar opvang gaat alleen maar toenemen als de kosten enorm dalen. Dit zal leiden tot lange wachtlijsten, dalende kwaliteit en werkdruk bij de medewerkers.
Volgens diverse advocaten, die ouders hebben bijgestaan tijdens de toeslagenaffaire, wordt met deze aanpassingen geïnsinueerd dat de wet- en regelgeving niet deugde, terwijl het juist enorm tekort schoot in de uitvoering. Hier lijkt niks aan te veranderen.
Tekorten arbeidsmarkt
Als adviseur werkgeverszaken kijk ik hier ook kritisch naar, omdat diverse onafhankelijke instituten hebben aangegeven dat het plan – om de kinderopvang bijna gratis te maken- onuitvoerbaar is. Op dit moment zijn er al enorme tekorten binnen de kinderopvang, die nog meer gaan oplopen als het praktisch gratis wordt aangeboden. Dit zal de kwaliteit geen goed doen en werkende (toekomstige) ouders zullen hier enorme stress van ondervinden, omdat de wachtlijsten oplopen en het erg lang kan duren voor er plek is voor een kind. Ook werkgevers zullen hiervan, via hun werknemers, de effecten ondervinden.