Tijdens de ramadan - heilige maand van inkeer - onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang onder meer van eten en drinken.
Dit jaar is de ramadan gestart op maandag 11 maart. Maar wat is de ramadan precies?
Tijdens de ramadan onthouden moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang niet alleen van eten en drinken, maar ook van roken en geslachtsgemeenschap. Tijdens deze maand zijn bezinning, bewustwording, liefdadigheid en vrijgevigheid extra belangrijk. Het draait dus niet alleen om niet eten en drinken, maar vooral om goede daden.
Regelmatig krijg ik de vraag of ik tijdens de warme dagen ook niet mag drinken. Het antwoord is "nee". Het is natuurlijk niet zo dat alle moslims (in Nederland ongeveer een miljoen) moeten vasten. Tijdens ziekte, reizen, menstruatie of zwangerschap hoeft er niet gevast te worden. Ook kinderen hoeven niet mee te doen, al wilde mijn zesjarige zoon afgelopen zondag de gehele dag meedoen. Om 14.30 uur vond hij het wel tijd voor een gebakken ei en hebben wij hier natuurlijk voor gezorgd. Aan het einde van de ramadan vieren moslims Eid Al Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd.
Ramadan op de werkvloer
Tijdens de ramadan wordt er gewoon gewerkt. De ene baan is gemakkelijker te combineren dan een andere. Werkgevers kunnen tijdens de vastenmaand extra alert zijn op de vastende medewerkers. Een werkgever kan bijvoorbeeld:
- werktijden aanpassen, indien hieraan behoefte is;
- collega’s informeren over de ramadan, zodat er onderling begrip ontstaat;
- pauzes flexibel inzetten, zodat zij vaker of op andere momenten pauzes kunnen nemen;
- rekening houden met fysiek zware arbeid, bijvoorbeeld door het werk anders in te richten.
Persoonlijk vind ik het prettig om niet vroeg in de ochtend een fysiek overleg te hebben. Ook werk ik in deze periode liever meer thuis dan op kantoor. De verbouwing van ons servicebureau in Arnhem tijdens de ramadan komt dus goed uit.
Uitruilen van feestdagen
Velen zijn van mening dat de overheid naast christelijke feestdagen ook andere religieuze feestdagen moet erkennen als officiële feestdagen. Dit lijkt mij in de praktijk zeer ingewikkeld, want wie bepaalt welke andere officiële feestdagen hier dan onder vallen?
Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om een meer inclusieve en diverse werkomgeving te creëren, door aan de slag te gaan met een inclusief feestdagenbeleid. Een werknemer die onvoldoende vakantie-uren heeft om bijvoorbeeld tijdens het Suikerfeest en/of het Offerfeest vrij te zijn zou dan kunnen uitruilen.
Of ik persoonlijk gebruik zou maken van een uitruil? Ik denk het niet, omdat ik het wel prettig vind om vrij te zijn als mijn familie, vriendinnen en kinderen vrij zijn. Ik houd het dus bij de officiële feestdagen én de Islamitische feestdagen.
Leila Zariouh