Er zijn nog steeds te weinig vrouwen in de techniek. En we hebben ze hard nodig om de energietransitie te kunnen maken.
De partners vanuit het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie hebben de handen ineengeslagen met het project Techniek Inclusief. Hoe kunnen we de instroom vergroten en mensen behouden voor de techniek door het aantrekken van nieuwe doelgroepen?
Er is gekozen om te starten met de doelgroep vrouwen. Het project is voornamelijk gericht op MKB-bedrijven. In een pilot zijn zes bedrijven, in samenwerking met VHTO, concreet met deze vraag in hun organisatie aan het werk gegaan. Tijdens kennis- en intervisiesessies werd de theorie omgezet in de praktijk. Dit heeft bij de bedrijven al meer instroom van vrouwen opgeleverd.
De resultaten zijn verwerkt in de toolkit 'Met vrouwen bereik je meer'; deze bevat zes checklists:
- Checklist 1: Met vrouwen bereik je meer!
- Checklist 2: Aan de slag met basisbehoeften
- Checklist 3: Aan de slag met werving & selectie
- Checklist 4: Zorg dat vrouwen blijven!
- Checklist 5: Aan de slag met werving & selectie, binden & behouden
- Checklist 6: Aan de slag met basisbehoeften en met binden & behouden
Meer vrouwen, meer toegevoegde waarde
Inclusief werkgeverschap gaat ervan uit dat iedereen welkom is en zich welkom voelt, zowel mannen als vrouwen. Bedrijven die voor het overgrote deel uit mannen bestaat hebben vrouwen vaak (bewust of onbewust) onvoldoende in het vizier.
Vrouwen zijn van grote toegevoegde waarde voor bedrijven. Om er een paar te noemen: nieuwe en andere perspectieven verhogen de creativiteit en innovatie. Betere besluitvorming, omdat er vanuit verschillende perspectieven naar vraagstukken gekeken wordt. Een diverser personeelsbestand sluit aan op een meer diverse maatschappij, en daarmee ook op meer diverse klantvragen. Ook zonder de arbeidsmarktkrapte is een goede vertegenwoordiging van vrouwen in het bedrijf dus van groot belang!
Hoe bereik je meer vrouwen?
De toolkit is heel praktisch gericht, om te helpen bij de eerste stappen die een bedrijf kan zetten om vrouwen te interesseren voor een bedrijf en een functie, zich welkom te laten voelen en - zeker zo belangrijk - ook te behouden. Het idee is om deze toolkit op termijn verder te ontwikkelen, om ook bedrijven te ondersteunen die al verder op weg zijn naar inclusief werkgeverschap.
Vanuit de werkgeversvereniging WENB namen twee bedrijven deel: AEB en Omrin. Ook tijdens het vervolg kunnen opnieuw bedrijven uit onze sectoren meedoen. De werving daarvoor start binnenkort. Heb je interesse? Neem dan contact op met Irma Visser, adviseur werkgeverszaken.
Meer weten over het Aanvalsplan Techniek?
Bezoek dan de themapagina Arbeidsmarkt op de website van de WENB. Of neem contact op met Leila Zariouh, adviseur arbeidsmarkt en werkgeverszaken.