Veel werkgevers met langdurig zieke werknemers lopen tegen vertraging van de WIA-beoordeling door UWV aan.
Regelmatig krijgen wij vragen van leden over ontslag na twee jaar ziekte en de achterstanden bij het UWV. Hieronder de regels in 't kort op een rij:
- De loondoorbetalingsverplichting stopt na 104 weken ziekte van de werknemer, tenzij er iets is misgegaan bij de re-integratie van de zieke werknemer; dan kan UWV bepalen dat de werkgever het loon van de werknemer langer moet doorbetalen.
- Het dienstverband van een langdurig zieke werknemer kan na 104 weken worden beëindigd, ook als UWV nog niet over de WIA-uitkering heeft beslist.
- Bij de aanvraag moeten meegestuurd worden (in plaats van de WIA-beslissing): het re-integratieverslag, verslagen van externe deskundigen en deskundigenoordelen van UWV en een verklaring van de bedrijfsarts (dat hij niet verwacht dat de werknemer binnen 26 weken zijn eigen of aangepast werk kan doen).
- UWV neemt zelf contact op met de werknemer als men voorziet dat men niet op tijd kan beslissen, om eventueel afspraken te maken over een voorschot.
- De werknemer hoeft het voorschot niet terug te betalen als later blijkt dat hij tóch geen recht heeft op een WIA-uitkering, of als deze lager uitvalt.
- De werknemer moet er rekening mee houden dat eventuele andere inkomsten van het voorschot worden afgetrokken.
- Werkgevers hoeven nog niet te betalen voor de voorschotten die UWV geeft aan mensen die wachten op een beoordeling van hun arbeidsongeschiktheid; de wet maakt het niet mogelijk om voorschotten bij de werkgever te verhalen.