Naar aantrekkelijker werkgeverschap in uitdagende tijden.
Na drie jaar afwezigheid door corona vond er vorige week weer een Directeuren Diner plaats. De directeuren van onze vitale sectoren kwamen bijeen in Singer Laren, om op informele wijze belangrijke en actuele thema’s te bespreken. Voor dit diner waren - voor het eerst - ook de leden van de Vwvw (de sector waterschappen en gelieerde bedrijven) uitgenodigd.
De deelnemers werden verwelkomd door Reinier Rutjens. Zo’n dertig directeuren hadden, ondanks de heftige avondspits, de weg weten te vinden naar Singer Laren. 'Aantrekkelijk werkgeverschap in uitdagende tijden' vormde het onderwerp voor dit Directeuren Diner. Marjolein ten Hoonte (Directeur Arbeidsmarkt bij Randstad Groep) en Thecla Bodewes (eigenaar/directeur van TB Shipyards) en boegbeeld van de Topsector Water & Maritiem gaven de avond als gastspreker invulling met hun visie op de huidige ontwikkelingen.
Marjolein ten Hoonte (links op de foto) kreeg als eerste het woord. Zij gooide meteen de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat vaste en flexibele arbeidscontracten ontkoppeld moesten worden. Zulke contracten dragen alleen maar bij aan de polarisatie in Nederland. In 39 andere landen, wereldwijd, wordt er inmiddels geen onderscheid meer gemaakt tussen verschillende arbeidscontracten.
Deze ontkoppeling is ook noodzakelijk voor de transitie van het oude industriële denken, in iets dat nog niet precies bekend is, maar wat wél zal gaan gebeuren. Aan de hand van verschillende aandachtpunten, zoals demografie, technologie, globalisering en een inclusieve samenleving, betoogde zij dat Nederland de werkloosheid zou moeten afschaffen (een ontslagvrije samenleving) en dat het UWV uitsluitend een dienst moet zijn voor werkzoekenden, in plaats van een uitkeringsinstantie.
Een flinke uitdaging dus, ook voor werkgevers en werknemers, waarbij wederkerigheid het belangrijkste issue is: je hebt als werknemer een eigen verantwoordelijkheid, die je niet kunt afschuiven op je werkgever, de gemeente of de landelijke overheid. Marjolein sloot af met de stelling: 'The Future of Work is the Future of Society'.
Thecla Bodewes komt uit een ondernemersfamilie. Al zeven generaties lang bouwt de familie Bodewes schepen van uiteenlopende aard, zoals coasters, passagiersschepen, duwboten, kotters en binnenvaartschepen. Het bedrijf streeft naar ‘emissievrij varen’ en onderzoekt momenteel of het varen met een kernreactor als energiebron tot de mogelijkheden behoort. Thecla gunde ons een kijkje in de keuken: hoe nieuwe werknemers - waaronder ook statushouders - begeleid worden tijdens de start van hun loopbaan op de scheepswerf.
Thecla vertelde over de sluiting van hun oude scheepswerf, in Hasselt, in het verleden en de impact van deze sluiting op de lokale gemeenschap. Thecla is dan ook niet blij dat grote ondernemingen, zoals Shell en Unilever, hun hoofdkantoren naar het buitenland verhuizen. Want kennis, innovatie, inkomsten en werkgelegenheid verhuizen grotendeels mee, en dat heeft een nadelig effect op onze maatschappij.
"Als we de maakindustrie in Nederland verliezen, dan verliezen wij in Nederland ook onze innovatiekracht", aldus Thecla. De situatie die in ons land is ontstaan door corona en de oorlog in Ukraïne laat duidelijk zien hoe afhankelijk wij zijn van andere landen, zoals China (scheepsbouw en logistiek) en Rusland (olie en gas). Die landen nemen het niet al te nauw met het milieu, arbeidsomstandigheden en de mensenrechten. Wij zouden orders alleen moeten gunnen aan landen waar je zelf zou willen wonen of werken.
Thecla meent dat kennis, innovatie en technologie de belangrijkste pijlers zijn voor de toekomst en welvaart in Nederland. De overheid zou hierin moeten sturen en stimuleren. Volgens Thecla gaat het bij de energietransitie niet om snelheid, maar om het maken van slimme keuzes. En deze vervolgens daadwerkelijk uitvoeren. Haar stelligheid en de talrijke voorbeelden tijdens haar presentatie gaven aanleiding tot veel vragen, opmerkingen en discussies in de zaal. Daarbij kwam ook de rol van de overheid aan de orde: als stimulator van onderzoek en informatievoorziening en voor het beperken van de bureaucratie.
Kortom: het Directeuren Diner bleek ook dit jaar weer een inspirerende en nuttige bijeenkomst, die we ook volgend jaar weer zullen organiseren.