Het Financieele Dagblad vroeg Pim Beljaars de tegens van deeltijd-WW te verwoorden.
Afgelopen vrijdag stond er op de voorpagina van het FD een artikel over de voors en tegens van een deeltijd-WW. Het FD kwam Beljaars op het spoor door zijn eerdere column over dit thema: 'Deeltijd-WW: leuk idee of weg ermee?'
Pim Beljaars, adviseur werkgeverszaken: "Zeker op een krappe arbeidsmarkt is het grote voordeel van een slecht-weer-verzekering dat werknemers behouden kunnen blijven voor hun bedrijf of sector. Maar volgens critici is beperking van de mobiliteit op de arbeidsmarkt juist uit den boze als er in een sector structureel minder werk blijkt te zijn. Tijdens corona hebben we in de bouwsector angstvallig mensen vastgehouden. Nu zitten we wéér op een kantelpunt, waarbij de bouw mogelijk stilvalt en mensen alsnog werkloos worden. Die hadden dan beter laadpalen kunnen aansluiten."
Beljaars vreest ook dat de regeling extreem fraudegevoelig is: "Het UWV gaat niet controleren of mensen echt niet werken. Er is inmiddels iets meer duidelijk over de uitwerking van deze deeltijd-WW. Zo blijkt dat het kabinet een 'crisisregeling voor personeelsbehoud' aan het uitwerken is, waarbij de werkgever 80% loon doorbetaalt over de uren dat de werknemer (deeltijd)werkloos is. Hier staat een vergoeding vanuit het UWV aan de werkgever tegenover, van 60% van het loon. Zo is er in elk geval sprake van een prikkel - zowel voor de werkgever als de werknemer - om niet te snel van deze regeling gebruik te maken.
Ook wordt de solidariteit tussen sectoren met een dergelijke regeling iets begrensd. Opmerkelijk - en mooi om te zien - is dat de bij de WWb en de WENB aangesloten bedrijven geen gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling: een voorloper van deze 'crisisregeling voor personeelsbehoud' in coronatijd. Daaruit kan de verwachting worden uitgesproken dat onze leden geen behoefte hebben aan een dergelijke regeling. Los hiervan zal deze regeling voor hen waarschijnlijk niet openstaan, omdat het merendeel van hen eigen risicodrager is voor de WW."
Bron: Het Financieele Dagblad, 'Crisis-WW' in de maak, werknemer betaalt mogelijk mee