31 augustus 2023

Lesley Hoogerwerf (Reinis): 'Motivatie als sleutel voor gezond en vitaal gedrag'

Floor van den Heuvel
Lesly Hoogerwerf - Reinis - 01 - 765x300px

Lesley werkt als HR-medewerker bij afvalinzamelaar Reinis en is verantwoordelijk voor het thema gezondheid & vitaliteit.

Hoe belangrijk vindt Reinis de gezondheid & vitaliteit van medewerkers?
"Reinis ziet het bewaken van de gezondheid en vitaliteit van medewerkers als een essentieel onderdeel van werkgeverschap. We stimuleren individueel bewustzijn van fysieke en mentale gezondheid. Ons doel is dat medewerkers duurzaam inzetbaar blijven voor het werk en gezond hun pensioen bereiken."

Hoe ziet jullie vitaliteitsaanpak eruit?
"Centraal in onze aanpak staat dat we medewerkers laten nadenken over nut en noodzaak van gezond gedrag. Dat doen we enerzijds door hen te informeren over het belang van vitaal ouder worden en wat effecten zijn van bepaalde keuzes in leefstijl en werkhouding. Bijvoorbeeld wat het doet met de gewrichten van de collega achterop de wagen als je hard door de bocht sjeest. Of wat het met je lichaam en geest doet als je elke dag alcohol drinkt. Anderzijds door medewerkers te laten zien of ervaren hoe het ook anders kan. Bijvoorbeeld door uit te testen hoe je het beste in de wagen kunt stappen en achter je stuur kunt gaan zitten. Wat we heel bewust niet doen is medewerkers verbieden iets te doen of hen verplichten iets te laten.

In onze aanpak gebruiken we de 'Vitaliteitsschijf van vijf' van Vitalogisch als leidraad. Op dit moment zijn leefstijl en fysieke belasting voor ons relevante thema’s. We zijn voor drie jaar een samenwerking aangegaan met een vitaloog.
Hij is allereerst op werkplekbezoek gegaan en heeft met medewerkers besproken waar ze in hun werk tegenaan lopen en ze individuele tips gegeven. Zijn bevindingen in onze organisatie zijn ook aan het MT teruggekoppeld. In navolging daarvan organiseren we nu kleinschalige toolbox-bijeenkomsten per discipline (naar type voertuig).

Naar behoefte verzorgt deze vitaloog ook individuele trajecten voor medewerkers met een hoog risico op uitval door hun zware werkzaamheden of fysieke beperkingen. Zo’n traject is bedoeld om steeds na te gaan hoe een medewerker duurzaam inzetbaar voor het werk kan blijven. Medewerkers kunnen ook gebruikmaken van bedrijfsmaatschappelijk werk of worden doorverwezen, bijvoorbeeld naar de psychologische zorg, een budgetcoach of een diëtist. Inmiddels zijn we met deze aanpak anderhalf jaar onderweg en ik ben trots op wat we tot nu toe hebben bereikt."

Waar ben je vooral trots op?
"Wat mij trots maakt, is dat ik in de dagelijkse praktijk merk dat medewerkers door onze aanpak daadwerkelijk aan het denken zijn gezet en dingen anders zijn gaan doen. Juist als het gaat om medewerkers die vooraf hun bedenkingen hadden. Zoals de medewerker die is gestopt om dagelijks een Red Bull als ontbijt te nemen, de medewerker die nu elke avond een stukje wandelt, en de medewerker die na afloop van een bijeenkomst 'in- en uitstappen' de stoel in zijn voertuig goed heeft ingesteld."

Wat maakt dat jullie aanpak werkt?
"Allereerst zijn we met onze aanpak een lange termijn commitment aangegaan met een vitaloog waar onze medewerkers vertrouwen in hebben. Ten tweede is onze aanpak niet in beton gegoten. Het is een dynamisch proces waarin we al doende leren en bijstellen als iets niet aanslaat. Ten derde is onze aanpak laagdrempelig en speels, met persoonlijke aandacht en tijd voor educatie en zelfmotivatie van medewerkers.

Zo hebben we in het rookhok een 'pull bar' neergezet. Daar trekken medewerkers zich aan op en inmiddels worden er zelfs wedstrijdjes georganiseerd. Hierdoor zijn medewerkers ook sociaal, uitdagend en sportief bezig. Ze praten erover met elkaar en daardoor leeft het steeds meer."

Wat zijn de effecten van jullie aanpak?
"Opbrengst van onze preventieve aanpak is dat ik in de afgelopen jaren een daling zie van het ziekteverzuim. Ook zie ik bij onze medewerkers een toename in bewustwording en motivatie om hun fysieke belasting en leefstijl in positieve zin aan te pakken. Als we bereiken dat de helft van onze medewerkers dit doen, ben ik al heel tevreden. Al met al vind ik onze aanpak de investering waard, omdat het risico op langdurige uitval vermindert en het de duurzame inzetbaarheid verhoogt."