Je zou het haast vergeten, maar dit jaar kunnen we voor het eerst weer écht los met de carnaval!
Vorig jaar werd carnaval al weer een beetje gevierd, veelal met een aangepast programma. Er is wat in te halen.
Sommige mensen begrijpen daar helemaal niets van. Verkleed in een stampvolle kroeg met een biertje in de hand de polonaise doen. De oorsprong van carnaval gaat lang terug. Een katholiek feest, waarin je een paar dagen lang nog even de bloemetjes buiten zet voor de vastenperiode begint. De vastenperiode duurt 40 dagen tot aan Pasen. Een periode waarin je geen vlees mag eten.
Carnaval zou een verbastering zijn van ‘vaarwel vlees’, maar het draait natuurlijk allang niet meer alleen om het vlees. En ook de relatie met het katholieke geloof is voor velen al niet meer relevant. Het is eerder een gemeenschapsfeest, waar je de mooiste en grappigste uitdossingen ziet, al dan niet met wagens tijdens de carnavalsoptocht. Knipogen naar de laatste ontwikkelingen in de maatschappij en het liefst nog aansluitend op het motto van de Prins. Met als guilty pleasure: veel foute muziek en losgaan voor een zo origineel mogelijke outfit.
Voor mij bijna onbegrijpelijk dat je dat niet leuk vindt. Ik ken er overigens genoeg. En dat is prima. Diegenen zal ik dan ook zeker niet tegenkomen met de carnaval. Een van de uitgangspunten van NLP (neurolinguïstisch programmeren) is: respecteer het model van de wereld van de ander. Ofwel: laat iedereen in z’n waarde. Dat past naadloos bij ons jaarthema 'inclusie': je mag zijn wie je bent!
Bedrijven worden steeds inclusiever, dat zien we ook terug in de cao’s. Een voorbeeld daarvan is dat de standaard-feestdagen steeds vaker gedeeltelijk (en soms geheel) worden losgelaten, om mensen zelf te laten kiezen voor verlof op een voor hen belangrijk moment.
Beneden de grote rivieren zijn er bedrijven die met carnaval gesloten zijn en waar medewerkers al (verplicht) verlof hebben. Voor mij is carnaval ook een feestdag, want ook bij mij in de Achterhoek wordt carnaval groots gevierd. Het motto van onze Prins Jurgen de Eerste in het Vlègeldarp is; ‘A-j der bunt mo-j dur wèzen’. Nou ik ben er! En een feestje gaat het zeker worden, feestdag of niet.
Voor degenen die ook gaan hossen: veel plezier! Voor degenen die niet gaan hossen: het is zo voorbij, het duurt maar een paar dagen...
Irma Visser