De dag waarop een melancholisch gevoel zich van ons meester kan maken. Ook op de werkvloer kan dat merkbaar zijn. Hoe komen we van ‘blues’ naar groei?
Afgelopen maandag was weer ‘Blue Monday’, de dag die als meest deprimerend wordt beleefd. Een grauwe winterse dag, de feestdagen hebben we weer gehad en vele van onze goede voornemens stranden.
Wat merken we daarvan als het gaat om werk?
Werknemers die de druk ervaren van constante veranderingen, werkzoekenden die gefrustreerd raken door de vele afwijzingen en werkgevers die moedeloos worden van de krapte op de arbeidsmarkt. De kwalitatieve mismatch tussen vraag en aanbod. Deze gevoelens van algehele somberheid en malaise vertalen zich ook naar de arbeidsmarkt. Het wordt ook wel de ‘arbeidsmarktblues’ genoemd.
Van ‘blues’ naar groei
Deze ‘arbeidsmarktblues’ kun je echter ook gebruiken als moment van bezinning op de toekomst. De kans om de uitdagingen waar we voor staan anders aan te pakken. Gezamenlijk zijn we in staat tot het doorbreken van deze ‘blues’:
- Zo werken we samen met de ander technische sectoren via het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw & Energie aan het doorbreken van hardnekkige knelpunten om de vijver van technici in Nederland te vergroten.
- Samen met de Erasmusuniversiteit, Tilburg University, St. Arbeidsmatchplatform, O&O-fonds NWb, gesteund door FNV en CNV, zetten we de komende jaren in op skillsbased werven & werken, met de focus op vaardigheden in plaats van alleen op diploma. Houd de nieuwsitems in de gaten! Binnenkort volgt de uitnodiging voor een nadere uitleg van ons vierjarig onderzoek.
- Met het ministerie SZW hebben we de campagne gelanceerd gericht op het versterken van de LLO-cultuur in een organisatie. Landelijke campagnetoolkit Leercultuur
- Denk aan ons Fit & Vitaal programma, met diverse instrumenten, die inzetten op vitale wendbare werknemers.
- We maken leer-werk-arrangementen, die een brug vormen tussen vele doelgroepen op de arbeidsmarkt; nieuwe Nederlanders, mensen die al enige tijd zonder werk zitten en jongeren uit het praktijkonderwijs.
- We zetten in op opleidingsprogramma’s die werknemers ondersteunen in een goede uitoefening van hun functie.
Als werkgevers, werknemers, opleidingsinstituten en overheid, ieder vanuit onze eigen rol, zijn we samen in staat om op een frisse manier naar de totale arbeidsmarktwerking te kijken en nieuwe mogelijkheden te creëren. Van de ‘blues’ naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt vol kansen en mogelijkheden.
Heb je ideeën om hieraan bij te dragen? Neem contact op met Marinika Knoef.
Foto: freepik.com