Gas erop voor de energietransitie!
In de krant, op Linkedin... overal lees je de boodschap: "Gas erop!". De uitdagingen voor de energietransitie zijn enorm en we moeten vooral versnellen, tempo maken. We moeten versnellen om klimaatdoelen te halen. De urgentie groeit. Effectief reageren op de dynamiek in het werk is essentieel. Is dat nu gas erop of gas eraf?
Het ontwikkelen van vakmensen moet ook sneller en slimmer, zonder in te leveren op kwaliteit en veiligheid. Want versnellen betekent niet alleen sneller werken en sneller opleiden. Daarvoor zijn al mooie stappen in gezet. Enkele voorbeelden: verkorte leertrajecten tot een MBO-certificaat, de nieuwe opleiding Eerste Monteur Hoogspanningstransport, een verkorte opleiding AD Projectleider Techniek en experimenten met nieuwe technologie en compact aansluiten. Daar is (tijd)winst gehaald.
Waar snelheid belangrijk is kan versnellen de focus en de urgentie verhogen. Het zorgt ervoor dat mensen zich sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden. De energietransitie vraagt om veel nieuwe vaardigheden, extra menskracht en dat vraagt ook veel begeleiding. Nóg meer gas erop? De bedrijven lopen tegen grenzen aan. Sneller, harder dat werkt niet altijd!
Gas eraf
De huidige situatie vraagt om andere antwoorden. Om het kwaliteitsniveau van het werk te handhaven en het welzijn van medewerkers te behouden is vertragen van belang. Tijd dus om het 'gas eraf' te halen, te vertragen en met elkaar na te denken over wat gaat bijdragen aan de opgaven die er liggen. We zetten deze stap in om uiteindelijk vooruit te komen.
Binnen de verschillende O&O-fondsen hebben we een pas op de plaats gemaakt, om even los te komen van de huidige praktijk. Zo heeft het bestuur van sector PLb begin januari een strategische bijeenkomst georganiseerd om stil te staan bij hetgeen de sector nodig heeft.
Ook in opleidingscommissies hebben we gereflecteerd op wat er nodig is de komende tijd en gekeken naar wat werkte de afgelopen tijd. We namen bewust de tijd om ons te oriënteren op ontwikkelingen en waar nodig onze koers te herzien. Dat vraagt om oprechte nieuwsgierigheid, zaken bespreekbaar maken en verbeelden hoe het zou kunnen zijn. Zo kwam er ruimte voor nieuwe mogelijkheden en innovatie.
Méér doen van wat we eerder deden is niet afdoende. Door met elkaar na te denken over ontwikkelingen, door nieuwe werkwijzen, de inzet van nieuwe technologieën en bewust anticiperen op werkzaamheden die zullen verdwijnen kunnen we duurzame en weloverwogen keuzes maken.
Ook in leersituaties is dat nodig. Door vertragen kunnen medewerkers meer aandacht besteden aan details, kunnen zij reflecteren op hun werkmethoden en goede beslissingen nemen. Vertragen om uiteindelijk verder te komen is essentieel om de goede dingen te blijven doen en als sectoren vooruit te komen. Daarnaast zorgt vertragen voor het vergroten van onze creativiteit. In de hectiek van het dagelijkse leven missen we vaak de ruimte om nieuwe ideeën op te laten komen.
Gas erop EN gas eraf
De kracht zit in de afwisseling. Gas erop en gas eraf zijn complementaire strategieën die elkaar versterken. Uiteindelijk zorgt de vertraging voor een versnelling op de langere termijn.
Door de O&O-fondsen voor de sectoren energie, recycling en milieu wordt hard gewerkt aan de realisatie van lopende projecten; daar zit het gas erop. Maar ook in die projecten moet soms het gas eraf om tot een goed eindresultaat te komen. Een mix van gas erop EN gas eraf werkt het beste. Voor iedereen is het essentieel om deze principes in te bedden in het werk.
Waar moet het gas erop en waar eraf?
Dat horen we graag van onze leden. Wil je ook bijdragen aan de ontwikkeling van de sector? Meld je aan voor deelname aan de opleidingscommissie van je sector. Meer informatie bij Adamien van Barneveld, programmamanager opleiden en ontwikkelen.