27 augustus 2024

Nieuwe impuls veiligheid- en gezondheidsbeleid drinkwaterbedrijven

Rolf Blankemeijer
Foto 3 Diana en Peter in 1 beeld

‘Sectorale samenwerking brengt veiligheid naar een hoger niveau en houdt de drinkwatersector toekomstbestendig.'

Diana Schilperoord (Manager KAM bij Evides) en Peter Ploeger (Teammanager Veiligheid & Gezondheid bij Vitens) brengen het sectorale veiligheidsbeleid graag weer opnieuw onder de aandacht.

Nieuwe impuls voor de Arbocatalogus
De Arbocatalogus moet periodiek herzien worden om te zorgen dat deze actueel blijft. Uiteindelijk beslist de Stuurgroep Arbocatalogus, waar de cao-partijen in zijn vertegenwoordigd, over de inhoud van de Arbocatalogus. Die stuurgroep moet natuurlijk wel input krijgen om de Arbocatalogus te kunnen aanpassen. Het is echter alweer een tijdje stil geweest rond de Arbocatalogus. Tijd dus voor een nieuwe impuls.

Aandacht voor sector specifieke veiligheidszaken
In de Arbocatalogus van de drinkwatersector staan voor de sector specifieke zaken op het gebied van veiligheid verder uitgewerkt. Mooi voorbeeld daarvan zijn de bepalingen over het werken met asbestcement leidingen. Deze bepalingen geven de waterbedrijven meer ruimte om het werk toch op een goede en veilige manier uit te voeren.

Veiligheid is samenwerken
Diana: “Natuurlijk doen we als individueel waterbedrijf al heel veel op het gebied van veiligheid en gezondheid. Als sector kunnen we echter nog veel meer bereiken. We hoeven niet allemaal zelf elke keer weer het wiel uit te vinden. We kunnen beter gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring.”

Veiligheid is niet iets wat beperkt blijft tot de muren van het waterbedrijf, maar strekt zich uit tot de bredere rol van het waterbedrijf als het opdrachtgever en regieorganisatie in de sector. Dit betekent het waarborgen van veiligheid in de gehele toeleveringsketen en bij alle partners waarmee wordt samengewerkt.

Veiligheidsregels voor alle partners
Peter: “De waterbedrijven werken veel samen met andere bedrijven buiten onze sector aan gezamenlijke projecten. Het is dan toch vreemd dat bedrijven die voor verschillende waterbedrijven werken met verschillende regels op het gebied van veiligheid te maken krijgen. Dat maakt de bedrijven veel kwetsbaarder.

Een gezamenlijk sectoraal beleid,- dat helemaal up-to-date is en dat is vastgelegd in de Arbocatalogus - biedt voor alle partijen duidelijkheid en komt veel krachtiger over. Door samen te werken en beleid met elkaar af te stemmen kunnen wij ons ook als één sector presenteren. Zo zou een afvaardiging van de sector met één verhaal naar bijvoorbeeld bijeenkomsten van de Arbeidsinspectie kunnen gaan in plaats van dat wij daar met tien mensen aankomen.”

Focus op veiligheid maakt aantrekkelijker
Een zichtbare focus op veiligheid draagt bij aan aantrekkelijk werkgeverschap. Medewerkers geven immers de voorkeur aan een organisatie die hun welzijn serieus neemt en investeert in een cultuur van veiligheid.

Peter: “Ik zie dat door de sectorale aanpak in andere sectoren, het beleid met betrekking tot veiligheid en gezondheid op een hoger niveau wordt getild. Dat is iets wat wij als drinkwatersector ook continu moeten blijven nastreven."

Programmawerkgroep en Platform Veiligheidskundigen
Bovendien verandert de wereld voortdurend, waarbij nieuwe risico's en uitdagingen ontstaan die een proactieve benadering van veiligheid vereisen. Het is belangrijk dat het sectorale veiligheids- en gezondheidsbeleid weer een nieuwe impuls krijgt. Diana en Peter hebben daarom het initiatief genomen om een ‘Programmawerkgroep Veiligheid en Gezondheid’ in het leven te roepen.

Diana: “We hebben in de drinkwatersector het Platform Veiligheidskundigen, dat regelmatig bijeenkomt en waar nieuwe ontwikkelingen worden besproken en kennis en ervaring wordt gedeeld. In dit Platform zitten de mensen die dagelijks met de uitvoering van het veiligheids- en gezondheidsbeleid bezig zijn. Het is goed om dit Platform aan te vullen met een groep van mensen die zich nog dieper bezighouden met de ontwikkeling van het veiligheids- en gezondheidsbeleid.

Op dit moment zijn Peter Ploeger, ik en Rence van Unnik (voorzitter Platform Veiligheidskundigen) deelnemer aan deze programmawerkgroep. Uiteraard is eenieder die ook mee wil praten over het sectorale beleid ook van harte welkom om aan deze groep deel te nemen. Hoe breder deze groep georganiseerd is, hoe beter we het sectorale beleid vorm kunnen geven.”

Praktische invulling van beleid: van voorstel tot uitvoering
De Programmawerkgroep werkt nauw samen met het Platform Veiligheidskundigen. Zo kan de Programmawerkgroep voorstellen doen voor bijvoorbeeld de aanpassing van de Arbocatalogus. Het Platform Veiligheidskundigen kan dan, gebruik maken van hun kennis van de praktijk, hier een praktische invulling aan geven. Zo wordt beleid direct getoetst en in overeenstemming gebracht met de praktijk. Ook zal de programmawerkgroep voorstellen doen aan het overleg van de HR-managers, het SHRO en het bestuur van de WWb. Het Platform Veiligheidskundigen en de Programmawerkgroep Veiligheid en Gezondheid geven zo weer een goede invulling van dit thema binnen de WWb.