De EU-richtlijn over toereikende minimumlonen is aangenomen om de leef- en werkomstandigheden van Europeanen te verbeteren.
Het kabinet werkte deze afspraken uit in een wetsvoorstel. De ministerraad stemde in met het voorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Onderdeel van deze richtlijn zijn maatregelen om de cao-onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties te bevorderen. Met als doel dat meer mensen onder bescherming van een cao vallen, bedrijven een gelijk speelveld hebben en de concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt afgeremd.
De minister merkt op dat het Nederlandse cao-stelsel al zeer goed functioneert, maar dat er ruimte is voor verbetering. Zo valt in Nederland 72% van de werknemers onder een cao. Dit is onder de drempel van 80% die is gesteld in de richtlijn. Van lidstaten met een dekkingsgraad onder de 80% wordt verwacht dat zij uiterlijk voor het einde van 2025 een actieplan vaststellen.
Naar aanleiding van de Richtlijn is door CBS onderzoek gedaan voor het vaststellen van het niveau van de dekkingsgraad van collectieve onderhandelingen. Dit onderzoek laat een dalende trend zien in de dekkingsgraad tussen 2010 en 2022. In 2022 was de dekkingsgraad van collectieve onderhandelingen 71,8%. In 2010 was de dekkingsgraad 75,8%.
Nu het niveau van de dekkingsgraad onder de 80% ligt, worden de volgende stappen gezet om tot een actieplan te komen:
- In beeld brengen van de oorzaken voor de daling in de dekkingsgraad. Indien nodig komt er aanvullend onderzoek.
- Met sociale partners bezien of, en zo ja welke, stappen nodig zijn om deze oorzaken aan te pakken.
Om te voldoen aan de Europese standaarden, werkt minister Van Gennip met de sociale partners aan een actieplan. Het is de bedoeling dat dit plan in november 2025 wordt ingediend bij de Europese Commissie.
Bron: Rijksoverheid