01 november 2023

Ministerie van SZW publiceert Arbovisie 2040: 'Zero death'

Werkgeversvereniging WWb
Visual Arbovisie 2040 - Ministerie SZW - 765x300px

Het kabinet wil dat niemand meer ziek wordt of overlijdt door slechte arbeidsomstandigheden.

Op 31 oktober 2023 publiceerde het ministerie van SZW haar 'Arbovisie 2040'.

Het kabinet streeft naar een substantiële daling in het aantal werkgerelateerde zieken, arbeidsongeschikten en doden. Daarvoor is een fundamentele verbetering nodig in de manier waarop werkgevers, werknemers en de overheid omgaan met arbeidsomstandigheden.

Alle werkenden in Nederland hebben het recht om gezond en veilig te werken. Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk om te voorkomen dat mensen gezondheidsklachten krijgen door hun werk. Maar er zijn nog knelpunten: er wordt te weinig geïnvesteerd in preventie en niet alle werkgevers hebben voldoende kennis van de Arbeidsomstandighedenwet. En werkenden kunnen hun arbeidsomstandigheden niet altijd bespreekbaar maken. In onze maatschappij is er nog te weinig aandacht voor de waarde van gezond werk.

Het kabinet stelt een aantal oplossingsrichtingen voor om een fundamentele verandering te bereiken in hoe werkgevers, werknemers en overheid omgaan met arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld door werkgevers te stimuleren om in preventie te investeren, ook als het gaat om preventie in contracten met de arbozorg. Op de korte termijn focust men op de drie grootste oorzaken van ziekte en uitval: psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting, en gevaarlijke stoffen.

De waarde van gezond en veilig werken moet ook centraal staan in cultuur en gedrag: betrek werknemers in het arbobeleid en zorg ervoor dat taak- en cultuurbarrières in de communicatie over gezond en veilig werken geslecht worden!

Voor werkgevers is het belangrijk dat zij regelmatig hun preventieve maatregelen bijstellen, aan de hand van een lerende arbobeleidscyclus (ook wel: de 'preventie-cyclus') met regelmatige monitoring en georganiseerde feedback vanuit zelfregulering en collegiale toetsing. Het is de bedoeling dat werkgevers en werkenden daarbij ondersteund worden vanuit een goed functionerende kennisinfrastructuur.

Veiligheid in sectoren WENB
Om het veiligheidsbewustzijn van medewerkers te stimuleren heeft het O&O-fonds GEO al een tijd geleden de leerlijn 'Arbo & Veiligheid' ontwikkeld. Leidinggevenden volgen een iets andere opleiding, zodat zij samen met medewerkers aan veiligheid kunnen werken. Ook werd in januari van dit jaar de 'Safety Keet' geïntroduceerd, waarin verschillende groepen medewerkers risico’s leren herkennen en leren hoe daarmee om te gaan.