8% loonsverhoging voor medewerkers in de drinkwatersector

De werkgevers stemmen in met het onderhandelaarsresultaat.

sector-wwb

Op 29 november hebben de werkgevers uit de drinkwatersector met de vakbonden een onderhandelaarsresultaat voor een nieuwe cao gesloten. De werkgevers, verenigd in de WWb, hebben vandaag unaniem ingestemd met dit onderhandelaarsresultaat.

Jelle Hannema, voorzitter van de WWb, is blij met het onderhandelaarsresultaat: "Als cao-partijen hebben we stevig met elkaar onderhandeld. Zeker ten aanzien van de loonsverhoging hebben we gezamenlijk wel wat stappen moeten zetten voordat we hier overeenstemming over konden bereiken. Medewerkers gaan er in de komende cao-periode gemiddeld acht procent op vooruit. Ik denk dat we heel mooi en evenwichtig resultaat bereikt hebben dat past bij de belangen van onze medewerkers, klanten, aandeelhouders en overige stakeholders binnen de drinkwatersector."

De loonsverhoging per 1 januari 2024 is verdeeld in een nominale verhoging die voor alle medewerkers gelijk is en een procentuele verhoging.

Jelle: "Door de nominale verhoging gaan met name de mensen in de lagere salarisschalen er meer dan 8% op vooruit. Ik denk dat dit ook een hele goede zaak is, omdat deze mensen vaak de hoge inflatie van de afgelopen periode het meest in de portemonnee voelen. Wij hebben ook met de vakbonden afgesproken dat het laagste uurloon minimaal 16 euro bruto, inclusief het FAB, bedraagt. Ook hiermee tonen vakbonden en werkgevers oog te hebben voor de belangen van de mensen met de lagere inkomens."

Behalve de loonsverhoging zijn er ook nog over andere onderwerpen afspraken gemaakt door cao-partijen. Zo is er een pilot afgesproken zodat medewerkers volgend jaar als zij dit willen Tweede Pinksterdag of Hemelvaartsdag kunnen inruilen voor een alternatieve feestdag naar eigen keuze.

Jelle: "Als bedrijven staan wij midden in de maatschappij en dat betekent ook dat wij een afspiegeling moeten zijn van die maatschappij. Het bevorderen van diversiteit en inclusie op alle gebieden is daarom voor ons van groot belang. Dat betekent ook een cao die rekening houdt met de verschillen in achtergronden van onze medewerkers. Op dit moment hebben veel van de feestdagen in de cao een Christelijk karakter. Wij willen ook medewerkers met een niet-Christelijke achtergrond de mogelijkheid bieden om ook op de voor hen van belang zijnde feestdagen vrij te kunnen zijn. Vandaar deze afspraak in de cao. Dit betekent wel wat voor onze bedrijfsvoering. Bedrijfslocaties moeten misschien openblijven op momenten dat zij anders gesloten zouden blijven. We zien deze keuzemogelijkheid daarom als een pilot waarvan de resultaten na een jaar samen met de vakbonden gaan evalueren."

De cao heeft een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025 (achttien maanden). In de cao zijn verder afspraken gemaakt over het instellen van een paritaire werkgroepen waarbij cao-partijen gaan kijken naar thema’s zoals vitaliteit, duurzaamheid en mantelzorg. Het is nu wachten op het resultaat van de stemming die nu onder de leden van de vakbonden FNV en CNV wordt gehouden. De verwachting is dat medio december het resultaat van deze stemming bekend wordt gemaakt.

Lees meer updates op de website cao drinkwater.