Impact (on)betaald verlof op andere arbeidsvoorwaarden
De vakantieperiode is begonnen. Voor veel werknemers is dit ook een tijd voor reflectie.
Kan ik mijn werk-privébalans beter krijgen? Wil ik meer of minder werken? Wat zijn de mogelijkheden voor een langere periode onbetaald verlof? Kan ik langer geboorteverlof opnemen en hoe zit het met de nieuwe wet betaald ouderschapsverlof?
Naast gevolgen voor het inkomen hebben de diverse betaalde en onbetaalde verlofvormen ook impact op andere arbeidsvoorwaarden. Wat zij hierbij ook alweer de hoofdregels? Hieronder geven wij een kort overzicht. Op cao- of bedrijfsniveau kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt.
Pensioen
Bij deelname aan de ABP-regeling, gaat de opbouw en verzekering in de ABP-regeling tijdens het (on)betaald verlof onverminderd door. De pensioenpremie en de verdeling hiervan door werkgever en werknemer blijven hetzelfde als voor aanvang van het verlof, tenzij er in de cao een afwijkende verdeling is afgesproken.
Collectieve en individuele verzekeringen
In veel cao’s zijn vaste maandelijkse vergoedingen afgesproken bij deelname aan de collectieve zorgverzekering (Zilveren Kruis). De hoofdregel is dat deze vergoedingen tijdens (on)betaald verlof worden voortgezet.
Dat geldt ook voor de deelname en premiebetaling aan de Anw-hiaatregeling (bij ASR) of aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering (bij Loyalis).
Opbouw vakantierechten
De hoofdregel is dat er geen vakantierechten worden opgebouwd als er geen sprake is van loonbetaling.
Echter ook als er geen sprake is van loonbetaling moet bij wet in een aantal onbetaalde verlofsituaties toch de opbouw van de wettelijke vakantierechten worden voortgezet. Het gaat dan om langdurend zorgverlof, aanvullend geboorteverlof en ook om het nieuwe per 2 augustus 2022 in werking tredende betaalde ouderschapsverlof.
Verder is in een aantal cao’s afgesproken dat er tijdens onbetaald ouderschapsverlof een bijdrage door de werkgever wordt verstrekt (bijvoorbeeld een percentage van het wettelijk minimumloon). Aangezien hier sprake is van een bijdrage en niet van loonbetaling, vindt hierover geen opbouw van vakantierechten plaats.
Vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en persoonlijke of flexibele budgetten
De vakantietoeslag, eindejaarsuitkering of het (daarin ondergebrachte) persoonlijke of flexibele budget is een percentage van het in de cao omschreven salaris. Bij onbetaald verlof wordt geen salaris ontvangen en dus ook geen budget, vakantietoeslag of eindejaarsuitkering opgebouwd.
Uitzondering hierop is het per 2 augustus 2022 in werking tredende wettelijk betaalde ouderschapsverlof. Volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt over de uitkering van het UWV de opbouw van de vakantietoeslag (vakantiebijslag) wel voortgezet.