Met pensioen na 45 jaar werken? - Eindrapport 'Onderzoek 45 dienstjaren' opgeleverd

In het pensioenakkoord van 5 juni 2019 hebben de sociale partners en het kabinet afgesproken te onderzoeken of het mogelijk is om het moment van uittreden onder voorwaarden te koppelen aan het aantal dienstjaren, bijvoorbeeld 45. Op 29 januari 2021 is het eindrapport 'Onderzoek 45 dienstjaren' uitgekomen.

Belangrijkste uitkomsten van het rapport
In het onderzoek zijn de eerste contouren afgetast naar de mogelijkheden voor een regeling om te kunnen stoppen met werken na 45 arbeidsjaren. De omvang en kenmerken van de groep werkenden met 45 dienstjaren zijn geschetst. En het rapport verdiept zich in belangrijke onderdelen van een eventuele regeling, zoals de aantoonbaarheid van het arbeidsverleden, gelijke behandeling en internationaal recht.

45 dienstjaren niet goed vast te stellen
De belangrijkste conclusie in het rapport is dat het administratief lastig is om mensen die 45 jaar hebben gewerkt, eerder te laten stoppen. Vooral het ontbreken van betrouwbare gegevens over het arbeidsverleden is een knelpunt. Tot 1998 is er sprake van een fictief arbeidsverleden. Daarna is er pas registratie van arbeidsverleden bij UWV. Opvallend is dat het moeilijk blijkt om laagopgeleiden met deze regeling te bereiken, volgens het rapport.

Onderzoek biedt geen zicht op feitelijke regeling
Aandachtspunten in het onderzoek zijn de uitvoerbaarheid en het behoud van de AOW als volksverzekering en stabiele basis van ons pensioenstelsel. Het rapport 'Onderzoek 45 dienstjaren' biedt nieuw materiaal, maar er is nog geen zicht op een daadwerkelijke regeling.

Doelgroep voor 45-jarenregeling

Het 45-dienstjarenplan zou tegemoet moeten komen aan werknemers die jong begonnen met werken, veelal in zware beroepen, en die aan het einde van hun loopbaan in de knel zitten. Hierbij gaat het veelal om laagopgeleiden, die gemiddeld acht maanden langer doorwerken dan hoogopgeleiden, maar die zes jaar korter leven. Die groep ziet de pensioenleeftijd stijgen, maar weet nu al dat het lastig is om tot 67 jaar of langer door te werken.

Lees het complete rapport op de website van de Rijksoverheid