'Goud op de Werkvloer': verslag van inspiratiemiddag over generatiediversiteit

Op 26 september organiseerde de WENB een inspiratiemiddag over 'generatiediversiteit': hoe kunnen medewerkers van verschillende generaties hun kennis en ervaring inzetten om bij te dragen aan verandering en vernieuwing? En hoe kunnen werkgevers de uiteenlopende inzichten optimaal benutten? In een ruim drie uur durende sessie hebben Aart Bontekoning en de leden van het Generatietheater een tipje van de sluier opgelicht.

Foto Aart Bontekoning en het Generatietheater - generatiediversiteit - 930px

Kijkend naar het toneelstuk vol hilarische, maar ook schrijnende scenes, hebben de aanwezige leden ervaren wat bewuste generatiediversiteit kan opleveren; herkenbaar en soms pijnlijk dichtbij. Er werd luidkeels gelachen, maar ook tenenkrommend gegniffeld om de situaties die de acteurs zo treffend weergaven.

De bezoekende leden werden hierbij niet ontzien: zij werden na ontvangst direct aan het werk gezet. Eerst een reeks oefeningen als warming-up, waarbij afwisselend hun linker en rechter hersenhelft op de proef werd gesteld. Wie dacht geïnspireerd te worden vanuit een "luie stoel", was hier aan het verkeerde adres. Gespeelde scenes door de acteurs, theoretische onderbouwing door Aart en interactie met het publiek wisselden elkaar voortdurend af.

Duidelijk werd dat iedereen kenmerken vertoont vanuit de generatie waartoe hij/zij behoort. Binnen een generatie zijn mensen in dezelfde tijd geboren, opgegroeid en opgevoed door de generaties voor hen.

Visual 5 generaties - 930 px


Elke generatie vertoont typeringen als reactie op de voorgaande generaties. Deze typeringen dragen we naast onze individuele- en persoonlijke kenmerken met ons mee. Zo geeft 'bewuste generatiediversiteit' ons extra informatie over de omgang en interactie met de anderen, ook met collega's en leidinggevenden.

Aart Bontekoning doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar 'bewuste generatie diversiteit' binnen bedrijven en scholen. Hij introduceerde een benaderingswijze voor de verschillende generaties op de werkvloer. De manier van denken en werken van Babyboomers, Generatie X, de Pragmaten, de Millenials en - de jongste - Generatie Y passeerden de revue.

Download de presentatie (pdf, inloggen verplicht)

Meer informatie of meedoen?

Bewustworden is altijd de eerste stap! Wilt u binnen uw organisatie of afdeling onderzoeken welke winst er te behalen is door te werken met bewust generatiediversiteit? De WENB is nog op zoek naar een organisatie die wil deelnemen aan een pilot onder leiding van dr. Aart Bontekoning.

Wilt u meer weten over generatiediversiteit of over het onderzoek van Aart Bontekoning, neem dan contact op met Andrea van de Velde, projectmanager duurzame inzetbaarheid, telefoon: (06) 514 206 03.